Denis gasto Temple • Logo
📞 Rezervacije
No products in the cart.

Kako uživati u vinu

01/05/2021
Želite započeti istraživanje velikog, predivnog sveta vina? Ovaj članak će Vam dati jednostavne smernice koje će Vam pomoći da započnete svoj put do razumevanja vina.

Početak: probanje vina

Učiti pravi način probanja vina je slično kao naučiti ceniti muziku ili umetnost, a zadovoljstvo koje ćete doživeti proporcionalno je trudu koji ulažete. Što preciznije prilagodite svoje senzorne sposobnosti, to ćete bolje odabrati i uživati ​​u nijansama koje su izvrsne odlike vina. Učenje prepoznavanja tih detalja naziva se treningom nepca. Sposobnost da njuškate i prepoznate suptilnosti složenih vinskih aroma važno je za probanje. Ako biste držali nos za vrijeme gutanja gutljaja vina, shvatili biste da je ukus bio vrlo prigušen. To je zato što je vaš nos ključan za nepce ili osećaj ukusa. Kad naučite dobro mirisati vino, počet ćete razvijati veštinu izolacije ukusa. Moći ćete osetiti način na koji se arome dopunjuju i komuniciraju. I do neke mere ćete tim detaljima moći dodeliti reči da biste ih opisali. Tako vinski profesionalci – oni koji proizvode, kupuju, prodaju i pišu o vinu – čine celog svog života.

Pravila za prepoznavanje pravog vina za Vas

S nečim tako subjektivnim kao što je ukus, teško da postoji bilo koji ispravan ili pogrešan način da to učinite, ali primenjuju se neka pravila. Pre svega, morate biti fokusirani i metodični u svom pristupu. Ne možete žuriti kroz nešto i očekivati ​​da ćete izvući puno. Suprotno tome, neverojatno brzo možete postati stručnjak samo pažnjom i strpljenjem.

Prepoznavanje dobrog vina

Možda ste čuli od prijatelja ili stručnjaka da je svako vino u kojem uživate „dobro vino“. Ako je uživanje u vinu vaš cilj, to bi moglo biti i istina. I važno je shvatiti što Vam se lično sviđa. Međutim, brzo donošenje presude o tome da li vino udovoljava vašim specifičnim ukusima ili ne, daleko je od ispravnog procenjivanja. Ako ispravno probate vino, moći ćete prepoznati njegov glavni ukus, kao i njegove različite sastojke mirisa. Takođe ćete brzo shvatiti osnovne karakteristike svih najvažnijih sortnih grožđa i mešana vina iz različitih svetskih regija. Takođe ćete naučiti primetiti i ukazati na specifične nedostatke u nekvalitetnim vinima. Ovo može zvučati zastrašujuće, ali nikad se ne bojte. Uz fokus i strpljenje, savladaćete ovo uz puno manje vremena nego što biste mislili.

Nedostaci u vinu

Koliko god neki vinski zaljubljenik želi verovati drugačije, postoje i neka legitimno loša vina. Još razočaravajuće je to što nisu nužno ona jeftinija. Kao rezultat lošeg vina, lošeg skladištenja ili lošeg čepa, neka vina jednostavno propadnu dok stignu na Vaš sto. Ako naručujete bocu vina u restoranu, želite biti sigurni da ima ukus onako kako je očekivano. Ako je reč o kvalitetu vina, Vaši poslužitelji verojatno neće biti stručnjaci i ne testiraju svako vino niti ne obraćaju pažnju. To znači da ste krajnji autoritet u odlučivanju je li vino iz restorana dobro ili ne. Ako imate poverenja u svoje sposobnosti degustacije vina, lakše ćete poslati vino nazad kada ne ispuni svoj potencijal.
Denis gastro temple

Radno vreme

Poruči hranu i dostavljamo je u najkraćem vremenu ili rezerviši sto i jedi u prijatnom ambijentu našeg hrama hrane.

Restoran
09 : 00
24 : 00
dostava hrane
09 : 00
24 : 00
Posted in LifestyleTags:

Rezervacija stola

Greška: Obrazac za kontakt nije pronađena.