Denis gasto Temple • Logo
📞 Rezervacije
No products in the cart.

Pica – omiljena brza hrana

01/05/2021

Pica je najomiljenija brza hrana na svetu. Uživamo u njoj svuda – kod kuće, u restoranima, na ulicama. Ali, kako je pica sa skromnih ulica Napulja stigla do globalne dominacije? Priča o pici otkriva mnogo o istoriji migracija, ekonomiji i tehnološkim promenama.

🇮🇹 Nastanak pice

Pica, kakvu danas znamo, nastala je u Napulju krajem 18. veka. Pod kraljevima Bourbona, Napulj je postao jedan od najvećih gradova u Evropi, a njegova populacija je brzo rasla. Potaknut prekomorskom trgovinom i stalnim prilivom seljaka sa sela, broj stanovnika je skočio sa 200.000 u 1700. godini na 399.000 u 1748. godini. Kako se gradska ekonomija trudila da ide u korak, sve veći broj stanovnika grada zapao je u siromaštvo.

Među najsiromašnijima su bili lazzaroni, njihov broj je brojao oko 50.000. Uvek u žurbi u potrazi za poslom, trebala im je hrana jeftina i laka za jelo. Pice su zadovoljile ovu potrebu.

💰 Publicitet pice

Dugo vremena, pisci o hrani su prezirali picu. Zbog njene veze s ekstremnim siromaštvom lazzarona, često su je omalovažavali kao “odvratnu”, posebno strani posetioci. Ali njena popularnost – a time i niska cena – učinile su je privlačnom.

🌟 Proboj pice na svetsku scenu

Sve se to promenilo nakon italijanskog ujedinjenja. Tokom posete Napulju 1889. godine, kralj Umberto I i kraljica Margherita umorili su se od komplikovanih francuskih jela koja su im služena. Pozvali su domaćine da pripreme nekoliko domaćih specijaliteta. Među njima je bila i pica koju je kraljica obožavala. Ova pica je nazvana margarita u njenu čast. Margheritin pečat odobravanja pretvorio je picu iz lokalnog u zaista nacionalno jelo.

🚀 Širenje pice po Italiji

Ipak, pica se polako kretala iz Napulja. Početni polet je bio osiguran migracijom stanovništva. Od 1930-ih pa nadalje, sve veći broj Neapolitanaca kretao se prema severu tražeći posao, vodeći sa sobom svoju kuhinju. Taj je trend ubrzao rat. Kad su saveznički vojnici napali Italiju 1943-4, bili su toliko opčinjeni picom s kojom su se susreli u Kampaniji da su je tražili gde god su išli. No, turizam – olakšan padom troškova putovanja u posleratnom periodu – zaista je učvrstio poziciju pice kao istinsko italijansko jelo.

Sada, pica je ne samo nacionalni ponos Italije, već i globalno priznat simbol Italijanske kuhinje. Bez obzira na to gde se nalazite, od ulica Napulja do centra Tokija, pica je univerzalni jezik koji svi razumemo. 🍕❤️

Denis gastro temple

Radno vreme

Poruči hranu i dostavljamo je u najkraćem vremenu ili rezerviši sto i jedi u prijatnom ambijentu našeg hrama hrane.

Restoran
09 : 00
24 : 00
dostava hrane
09 : 00
24 : 00
Posted in LifestyleTags:

Rezervacija stola

Greška: Obrazac za kontakt nije pronađena.