Denis gasto Temple • Logo
📞 Rezervacije
No products in the cart.

Kesten pire vrhunska poslastica

01/05/2021
Bili ste u Denis gastro Temple a niste probali kesten pire? Svako ko voli da oseti vrhunske okuse hrane treba da poruči kesten pire u Denis gastro Temple. Jeli ste ga sigurno nekad, ali da li ste jeli ovakav? Ovaj vrhunski spoj šlaga uz kesten pire će vam pružiti veliko zadovoljstvo. U koliko ste ljubitelji ruma, ovo je idealna prilika da ga ukombinujete sa ovako dobrom poslasticom.

Zašto kesten pire u Denisu?

Sirovi plod kestena ima gorak i brašnjav ukus, smatra se nejestivim. Potrebna je visoka temperatura koja u kestenju razvija karaterističan ukus. Pod temperaturom se skrob pretvara u šećer i kesten postaje sladak. Kada kesten postane sladak tada postaje preukusan plod koji se koristi za razne deserte. Kesten se razlikuje od ostalih orašastih plodova zato što ne sadrži gluten, ima mali broj kalorija i masti i bogat je vitaminima. Hranjiv je kao krompir i žitarice a mnogo se lakše vari od njih.

Poznati deserti od kestena

Intenzivni orašasti ukus kestena odličan je u desertima. Od ovog ploda se prave razne poslastice. Popularne su: kestenovo brašno, sladoled od kestena, celi plodovi kestena, razni kolači, rolad od kestena, sladoledi, palačinke, a najpopularniji i najukusniji jeste kesten pire. Pored kesten pirea, Denis gastro Temple ima u ponudi i palačinke koje u sebi imaju višnju i kesten pire.

Još neke zanimljivosti o kestenu

Jedna od najstarijih jestivih biljaka je kesten. Zbog svog ukusa i popularnosti koju je stekao kroz istoriju, danas je sastavni deo trpeze. Kesten poreklom potiče iz Male Azije, a njegova popularnost se proteže još od kamenog doba. Osim što je poznat kao hrana, u antičkoj Grčkoj je cenjen kao lek protiv povišene temperature i kašlja. I dalje su najveći uzgajivači domaćeg kestena u Aziji. Osim Azije, uzgaja ga i Mediteran, od Španije i Italije pa sve do Turske. Drvo kestena može da raste i do 30 metara i najviše mu odgovara peskovito tlo. Najstarije drvo raste na Siciliji i nazivaju ga „Kesten od sto konja“. Veruje se da je staro oko 4.000 godina. Plod kestena se nalazi u bodljikavoj ljuštri koja ga štiti dok ne sazri. Kada sazri, zelena ljuštra se otvara i plod pada sa drveta. Boja ljuske ploda je tanka, smeđe boje i gorkog ukusa. Plod se mora oljuštiti kako bi se mogao pripremiti za jelo. Neke sorte moraju da se beru ručno jer ne opadaju sa grane.

Sada je pravo vreme da poručite kesten pire

Potrudili smo se da vam što više približimo ovaj čuveni specijalitet, ali da bi ste se uverili, treba da poručite. Porudžbu možete izvršiti putem telefona 024 55 11 55 ili direktno ovde.
Denis gastro temple

Radno vreme

Poruči hranu i dostavljamo je u najkraćem vremenu ili rezerviši sto i jedi u prijatnom ambijentu našeg hrama hrane.

Restoran
09 : 00
24 : 00
dostava hrane
09 : 00
24 : 00
Posted in GastronomadTags:

Rezervacija stola

Greška: Obrazac za kontakt nije pronađena.